RECENZIJE

17. 2. 2022
Proscriptor McGovern's Apsû - Proscriptor McGovern's Apsû
Agonia Records, 2021

Ameriška mitološka/okultna black/thrash metal zasedba Absu je ob svoji ustanovitvi konec 80. in v začetku 90. obstajala pod različnimi imeni, preden se je njeno kasnejše ime dokončno ustalilo. Po nekaj albumih sta se med letoma 2002 in 2007 zgodili prva prekinitev in obuditev delovanja, nakar je po šestem albumu Abzu sledilo desetletje životarjenja. Mastermind Proscriptor McGovern se je nato odločil, da Absu za vedno pokoplje in po drugi strani v življenje prikliče projekt z novim imenom. Ker je takrat že imel material in ime za nov album, se je odločil, da takratni delovni naslov podaljša še s svojim imenom in rodila sta se zasedba Proscriptor McGovern's Apsû in njen samonaslovljen prvenec.

Glede na prvotne načrte, da naj bi pesmi, zbrane pod imenom Proscriptor McGovern's Apsû, izšle kot naslednik leta 2011 izdanega albuma Abzu, je razumljivo, da Proscriptor McGovern's Apsû glasbeno ne ponuja nič pretresljivo drugačnega. Kot je v navadi, povezuje album bandove stare izdaje z nekoliko svežim pristopom, ki nahrani moderniste in nasiti tradicionaliste. Poznavalci banda torej bolj ali manj vedo, kaj lahko pričakujejo, medtem ko se morate »novinci« oziroma tisti, ki banda ne poznate, pripraviti na black/thrash nevihto, ki zajema 12 komadov s skupno minutažo okoli 45 minut. Posamezni komadi so torej relativno kratki, neposredni in polni energije, kar je sprva dobrodošlo, saj energični pristop albuma poslušalca takoj potegne v svoj svet. Toda po nekaj komadih, ki delujejo na relativno podobni »valovni dolžini«, pa se zna zgoditi, da začne pozornost popuščati. To bi bilo rešeno z dvema ali tremi »hiti«, ki pa jih osebno ne zaznam. Album deluje kot celota, njegova dodana vrednost sta tehničnost, ki zahteva poglobljeno poslušanje, da se prikažejo določeni detajli, in osredotočenost na kitarske riffe, oboje pa je zapakirano v dokaj nasičeno glasbo, ki je le redko razbita s klaviaturskimi vložki, kot recimo pri uvodnem komadu Amenta: Accelerando: Azyn Including Hierophantasmal Expounder, Tantrums of Azag-Kkû proti koncu ali zaključnem Every Watchtower Within Is the Axis of a Watchtower Without Including Totemic Thresholds.

Ne pričakujte torej, da vas bo Proscriptor McGovern's Apsû očaral z lepimi melodijami, kot morebiti zna nakazovati naslovnica, kajti ta del zgodbe, ki so jo nekoč živeli Absu, pa trenutno res ni več živ.

SORODNE VSEBINE: