RECENZIJE

16. 2. 2022
Parasital Existence - Endless Torment
Envenomed Music, 2021

Južna Amerika je že dolga leta med glavnimi izvozniki najbolj brutalne glasbe, ki jo lahko dobimo na trgu. Že od 80. let dalje smo namreč lahko zasledili visok porast black-, deathmetalskih in grindcore zasedb. Tudi Urugvajci Parasital Existence sodijo v mlajše generacije omenjenih skupin. Trojico iz Montevidea, aktivno od leta 2017, sestavljajo trije že izkušeni glasbeniki urugvajske scene iz vrst skupin, kot so med drugimi Thy Dominion, Mestizo in Etilika. Kot Parasital Existence izvajajo starošolski death metal z elementi slama.

Endless Torment je drugi studijski napor skupine in prvi LP, naslednik EP-ja Granted Extinction iz leta 2019. V 25 minutah predstavljajo Parasital Existence devet komadov solidnega death metala, ki nekako prehaja med podzvrstmi, od bolj starošolskih potez do slamming elementov, v težkem zvočnem amalgamu, ki neprestano bombardira poslušalčeva ušesa.

Ob spretni kompozicijski tehniki, ki daje fluidnost celotnemu albumu tako na ravni pesemskih struktur kot tudi albumu v celoti, sta tudi izbira zvočnosti in kakovost produkcije dejavnika, iz katerih je mogoče razbrati južnoameriško poreklo banda. Zvoki so nekako toplejši in vzbujajo asociacije na vročino in vlago, ki so značilne za južnoameriške države. Kitarski deli so izvedeni mojstrsko in v splošnem, s težiščem predvsem na nizkih tonih, brez solaž, a bogati s težkimi riffi, podprtimi z divjimi bobnarskimi deli. Seveda je ob instrumentalu kakovosten tudi growlan vokal, ki se skozi celo plato zadržuje bolj v nizkih registrih in zaradi rahlega reverba dodaja ob vsem še neke vrste »atmosferično« dimenzijo glasbi.

Album je v svoji celoti soliden, brez šibkih točk, a je pravzaprav tudi brez posebnih presežkov. Nedvomno ima skupina zmožnosti, da se dodatno izboljša in morda razvije lastno glasbeno govorico in slog, ki sta zdaj še nekoliko generična.

SORODNE VSEBINE: