RECENZIJE

15. 2. 2022
Inflected - Hiraeth (EP)
samozaložba, 2022

Konec prejšnjega meseca smo vam predstavili svežo domačo metal zasedbo Inflected. Pri tej gre dejansko za dvojec, ki ga sestavljata Sani Može (Luminescence, ex-Underground) in pevka, učiteljica glasbe in komponistka Nina Pohleven. Njun prvi studijski izdelek je EP z naslovom Hiraeth, ki obsega vsega skupaj tri pesmi in ne dosega 20 minut.

EP otvori pesem Black Orchid, ki v začetnih sekundah ponuja napačno sliko o tem, kaj sledi v nadaljevanju. Udarni kitarski in bobnarski ritmi v kombinaciji z zadušenim krikom iz ozadja niso glasbena podoba, ki bi bila značilna za Hiraeth. Toda takoj, ko se oglasi Nina, se stvari postavijo na svoje mesto. Progresivni death metal ritmi se umaknejo melodičnim metal melodijam, ki so celostno gledano počasnejše in spokojnejše. V nadaljevanju EP-ja dobi Nina na vokalu družbo, saj se mestoma oglasi Sani z death metal growlom, s čimer ustvari priljubljeno in tudi pričakovano protiutež »lepemu« petju. Hkrati pa dodaten ženski vokal iz ozadja podčrta glavni lajtmotiv ploščka, ki v kombinaciji z besedili v smislu »You are not alone« in »Take my hand« deluje zelo pozitivistično. In podobno, kot je črno-bela igra vokalov, se tudi na instrumentalni ravni stvari spreminjajo, pretakajo iz udarnega vzdušja v nežnejše in nazaj. Rezultat teh nihanj je razgiban EP, katerega glavna rdeča nit je Ninin vokal, ki je ves čas močno v ospredju. In tako je Hiraeth tudi posnet. Seveda je instrumentalni del več kot dobro slišen, toda vokal je tisti, ki igra glavno vlogo gostitelja.

Za zaključek bi bilo primerno, če bi potegnil vzporednice s tem ali onim metal bandom. A ker se osebno bolj redko gibljem v teh vodah, se ne spomnim nobene pametne primerjave. Zamislite si torej band s poudarkom na ženskem vokalu, pri čemer pa tudi instrumentalni del ponudi kakšen zanimiv trši kitarski riff, s katerim se do določene mere rišejo vzporednice s Sanijevim instrumentalnim projektom Luminescence.

SORODNE VSEBINE: